Vivian Kjølholm
kennel@visabellak.dk
3450 Allerød
+45 51 68 05 75
Visabellak

Hvorfor DKK stamtavle ?

DKK

Hvorfor vælge en hund med DKK stamtavle?

Mange er af den overbevisning, at når de køber en DKK stamtavle hund, så er der garanti for, at hunden er sund og rask hele livet og til den går hen over regnbuebroen. Sådan forholder det sig desværre ikke altid. Det er levende væsener vi har med at gøre – og om der støder sygdomme til og hvilke, kan aldrig vides. Vi opdrættere kan kun gøre det bedste vi kan ved udvælgelsen af tæve og hanhund inden parring og sørge for, at vi avler på så raske dyr som muligt.

Men når du køber en DKK stamtavle hund, har du, via DKK registeret, indsigt i, hvilken hund du køber. Endvidere har du indsigt i forældredyrene, disses helbredsdata og eventuelle udstillingsdata med mere. Dette har du ikke ved en blandingshund.
Med en DKK stamtavle hund, kan du følge hundens linjer langt tilbage, slå op i databaser og sikre dig at der er tale om den ”ægte” vare og du dermed har bevis for hundens race og ophav. Du kan følge op på indavl og om avlsdyrene er sundhedstestet, for hvad og om den evt. er DNA testet.

Dette har en betydning for f.eks. Bichon Havanais racen som jo er en allergivenlig race og som har et blidt temperament.
DKK stamtavlen giver dig den fornødne sikkerhed for, at du køber en renracet hund og der ikke, i linjerne tilbage, er indblandet en anden ikke-allergivenlig eller en mere temperament fyldt race.
Ved anskaffelse af en blandingshund, hvor flere racer er involveret i linjerne og hvor ophavet ikke kendes til bunds, kan man ikke være sikker på, at hvalpen indeholder de egenskaber som man burde forvente og som ønskes af racen.

DKK har ført Dansk Hundestambog siden 1897 og har et godt indarbejdet system, som sikrer, at oplysningerne i stambogen er til at stole på. Du ved hermed hvad du køber.
Uanset om man køber en DKK stamtavle hund eller en blandingshund gør man klogt i, at sætte sig ind i racen og forældredyrene til hvalpen. Det er dig der skal gøre detektivarbejdet inden du køber hund – uanset om du køber hvalp ved stor kennel, kennel med kontrolleret stueopdræt eller hos privat.
Hver race har sit at slås med, men Havaneser’en er heldigvis en rimelig sund race med få problemer. Men racen er også populær. I skrivende stund er Bichon Havanais den 4. mest populære race i Danmark, hvilket gør, at der avles flere kuld pr. år og desværre ikke altid med racens problemer for øje.

 

FCIInternational anerkendelse

FCI er en forkortelse for Fédération Cynologique Internationale. FCI er den internationale sammenslutning for kennelklubber og FCI anerkender kun én kennelklub pr. nationalstat – I Danmark er det Dansk Kennel Klub.
Dansk Kennel Klub er uden sammenligning landets største og har dermed også en meget stor genpulje til deres avl.

 

DRU DDH DHL DJR logo

Andre stamtavler

Der findes flere mindre nationale hundeklubber der udsteder stamtavler. Ingen af disse er godkendt af FCI og indgår derfor ikke i det internationale FCI samarbejde og kan derfor ikke anvendes til internationalt avlssamarbejde. Af andre organisationer kan bl.a. nævnes:

DRU (Dansk Racehunde Union)
DDH (Den Danske Hundeforening)
DHL (Danske Hundeejers Landsforening)
DJR (Dansk Jagthunde Registrering)

 

Veluddannede DKK-opdrættere

DKK_uddannet_opDKK stamtavle hunde er ydermere oftest avlet med omtanke af en opdrætter med DKK opdrætteruddannelse  og som har gennemgået diverse kurser for at give dig og hvalpene de bedste vilkår.
I dag kan der ikke ansøges om kennelmærke uden gennemførelse af denne uddannelse.
Opdrættere du burde kunne have tillid til, står på DKK’s hjemmeside her

 

Køber tryghed

En DKK stamtavle hund er solgt med DKK købsaftale – og du kan derfor benytte dig af DKK’ s klagenævn hvis der efterfølgende bliver en tvist mellem dig og sælger omkring den solgte hund. Når du køber uden stamtavle har du ingen i ryggen til at hjælpe dig foruden købeloven – men sagen må du kæmpe selv.

 

DHRlogoDansk Hunderegister

Alle DKK hunde er automatisk ID-mærket og er hermed registreret hos Dansk Hunderegister og opfylder dermed loven og mærkningskravet, inden de overdrages til køber. Dansk Hunderegister er det lovpligtige, landsdækkende register over hunde i Danmark.

 

Forsikringsfordele

Agria-dyreforsikring-logoDKK stamtavle hunde får specielle fordele hos dyreforsikringsselskabet Agria, som er Nordens absolut største dyreforsikringsselskab.

 

Bliv medlem i DKK

Anskaffelsesprisen er kun en absolut mindre del af det, som det koster at have en hund i mange år. Derfor er det ikke tilrådeligt at spare de få tusind kr. der oftest er tale om, og købe en hund uden tavle.
Og er I på jagt efter hvalp, så meld jer ind i DKK og brug de få hundrede kroner det koster, og få adgang til gen-materiale og andre sundhedsoplysninger til at vælge lige præcis den hvalp fra de sunde forældre I ønsker jer.
På DKK’s hjemmeside kan du ligeledes finde tekst om, hvorfor der er god fornuft i, at købe hund med DKK tavle. Du finder link her:
Hvorfor købe hund med stamtavle?
Stambog i DKK
Ydermere kan du læse mere på Klubben for Små Selskabshundes hjemmeside:
Hvorfor en hund med stamtavle?
Du kan også se en lille video på Youtube fra Dansk Kennel Klub her:
Før du køber hund

 

Advarsel mod hundehandlere

HUSK nu, at I som købere har et valg!

HundehandlerEt valg til at være tryg ved købet- og tryg ved, at det er en sund og rask hvalp I får med hjem.
Køb ALDRIG hvalpen hos en ”opdrætter” hvor I ikke synes forholdene er i orden. Besøg ALTID hvalpen hos opdrætteren og vurder forholdene. Spørg ind til racen, vacciner, socialisering mv. og forvent kvalificerede svar.
Moderen bør være sammen med hvalpene og hvalpene skal være rene, trygge, livlige og se sunde ud. Hvis dette ikke er tilfældet, så drop at få hvalp fra det pågældende sted og find en anden opdrætter I har bedre tillid til. Køb aldrig hvalp af medlidenhed.
Derudover er det tilrådeligt, at hente hvalpen selv og ikke få den leveret på en raste -eller parkeringsplads. Dit nye familiemedlem, for de næste 10-15 år, henter man hos opdrætter og man henter den selv!!

HUSK, at det altid kan betale sig, at gøre et stykke forarbejde og vente på den helt rigtige hundehvalp fra en opdrætter I har tillid til. I og hvalpen skal trods alt være sammen og have glæde af hinanden i mange år frem og I skulle gerne kunne trække på opdrætters hjælp og viden i disse mange år.