Vivian Kjølholm
kennel@visabellak.dk
3450 Allerød
+45 51 68 05 75
Visabellak

Bichon Havanais racens historie – Den korte version

historie_bichon_barbichonHavaneseren er medlem af Bichon familien , som også omfatter Bichon Frise, Bolognese , Coton de Tulear , Malteser og Löwchen . Det antages, at disse små hunde deler en fælles forfader , Barbet , en krøllet vandhund, som også havde navnet Barbichon.

Havaneseren og den øvrige Bichon familie, opstod i Middelhavsområdet før Kristi tid. Mange antikke portrætter, især fra det 15., 16. og 17. århundrede, omfatter en skødehund , der ligner en eller anden af de Bichon racer, som de er etableret i dag.

De cubanske myndigheder fastholder, at Havaneseren blev bragt til de cubanske kyster af skibe fra Italien. Kaptajner på skibene var stærkt interesseret i handel og finansiel succes, hvilket i høj grad var afhængig af de velhavende cubanere. Ved at præsentere de rige koner med en lille gave af en sjælden hund, var havets kaptajner ofte i stand til at få tilgang til de indflydelsesrige og spansktalende hjem og gøre forretninger dér.

Zolia Portuendo, cubansk forfatter, har gjort omfattende forskning om racen da hun skrev sin bog ”Bichon Havanese”.

Hun mener at Havaneseren er blevet opdrættet med tiden mellem den nu uddøde ”Blanquito de la Havana” og små farvede pudler fra Belgien, Frankrig og Tyskland i starten af 1800-tallet. Denne indfødte hund på Cuba havde pels med mange forskellige farver.

cubaHavaneseren blev et populært og forkælet kæledyr af de velhavende indbyggere på Cuba. I den første tid blev Havaneseren opdrættet, men ikke solgt. Snarere blev de givet som meget eftertragtede gaver til nære venner eller givet som gaver som tak ved særlige lejligheder.

Ved århundrede skiftet oplevede Cuba en tid med megen uro og forandring. Revolutionen nærmede sig og mange af de rige begyndte at flygte fra øen. Mange forventede at vende tilbage når tingene faldt lidt til ro og de fleste forlod deres Havaneser hos betroede tjenere eller venner, med stærk tro på, at de selvfølgelig snart skulle se deres elskede kæledyr igen.

De første registrerede Havanesere i USA blev smuglet ud af Cuba af 2 familier der flygtede fra deres hjemland. Familierne hed Fantasio og Perez og de har tilsammen gjort en fantastisk indsats i årtier for at bevare racen.

Dorothy Goodale

Dorothy Goodale

I 1974 påbegyndte parret Dorothy og Bert Goodale i Colorado en søgen efter en ny race til deres avlsarbejde. De søgte en hjertelig lille race der skulle have et vidunderligt temperament og en høj intelligens. De fandt frem til de 2 fordrevne familier fra hvem de opnåede 6 generationer af Havanesere. Senere købte de 6 Havanesere mere med andre gener af en ældre cubansk herre som boede i Costa Rica. Denne gruppe af hunde gav en genpulje af 4 blodlinjer, hvorfra man genopbyggede racen og forhindrede dens udryddelse.

I 1985 kom den første Havaneser til Skandinavien (Danmark). Han hed Pillowtalk’s Good’n Plenty – og nu her, 30 år efter, er Havaneseren den 4. mest populære race i Danmark

Kilde: Sandy Schneider/Bichonworld.com
Oversat og Copyright af: Vivian Kjølholm